Frequenties in Excel

16-10-2019
Een frequentietabel is een tabel waarin alle klassen voorkomen samen met vier verschillende soorten frequenties. Jullie hebben de verschillende soorten frequenties al gezien maar we herhalen ze even kort: de (absolute) frequentie, de relatieve frequentie, de cumulatieve (absolute) frequentie en de cumulatieve relatieve frequentie.

Continue gegevens

We werken bij ons onderzoek met continue gegevens. Waarnemingen kunnen op dezelfde manieren worden geteld als bij discrete gegevens. Voor elke i ∈ {1,2,...,k} definiëren we het volgende:

Zo nu je weet wat deze notaties betekenen kan je beginnen met het opstellen van je frequentietabel. Je kan daarvoor gebruik maken van het stappenplan of van de instructievideo.

Hoe maak je een frequentietabel


We gaan nu bekijken hoe je verschillende frequenties kan berekenen in Excel.

Zo nu je weet wat deze notaties betekenen kan je beginnen met het opstellen van je frequentietabel. Je kan daarvoor gebruik maken van het stappenplan of van de instructievideo.



We beginnen met de (absolute) frequentie ni. Dit zijn dus het aantal waarnemingen in een bepaalde klasse. Je kan ze tellen.

Stap 1: selecteer het hele bereik dus de hele kolom onder ni.

Stap 2: Ga naar de formulebalk en typ: =interval

Stap 3: selecteer je gegevensmatrix, bij mij is dit de hele kolom A.

Stap 4: typ daarachter ; in de formule balk

Stap 5: selecteer de kolom RKG-1

Stap 6: druk tegelijk op ctrl, shift en enter.

Je krijgt volgend resultaat:


Controle: ga onder de kolom ni staan en bereken de som van alle getallen in die kolom. Dit getal moet gelijk zijn aan je steekproefgrootte of je totaal aantal waarden.

Vervolgens gaan we de relatieve frequentie berekenen. Hiermee kunnen we uitdrukken hoeveel keer een waarde in een klasse voorkomt ten opzichte van het totaal aantal waarden.

We weten dat de definitie van de relatieve frequentie fi = ni/n. Hierbij is ni onze absolute frequentie en n het aantal waarnemingen. Het aantal waarnemingen kan je berekenen in aparte cel met de formule =AANTAL (of =COUNT bij de Engelse versie van Excel)

We berekenen nu de relatieve frequentie:

Stap 1: Ga in de eerste cel staan van de kolom fi

Stap 2: Klik op de formule balk en typ =

Stap 3: selecteer de eerste waarde in de kolom ni

Stap 4: typ in de formule balk /

Stap 5: selecteer de waarde die je uitkwam als het aantal waarnemingen. (Dus de cel met =AANTAL)

Stap 6: druk op enter

Stap 7: selecteer nu weer de eerste cel van de kolom fi en je kan rechtsonder deze bewerking weer doorvoeren zodat Excel de rest van het werk voor jou doet.

Opmerking je zal zien dat dit niet lukt. Klik bovenaan op het pijltje terug. Ga terug naar je eerste cel. Zet nu bij je de naam van de cel met het aantal waarden een dollar teken voor de letter en het getal. Zie foto.

Je krijgt volgend resultaat

Je ziet onderaan de kolom van fi al 1 staan. Dit is de controle die we hebben uitgevoerd. Als je de som van alle getallen in de kolom fi berekent dan moet dit gelijk zijn aan 1.

We berekenen dan de cumulatieve (absolute) frequentie.

Stap 1: Ga in de eerste cel staan van de kolom cni. Deze cel is gelijk aan de eerste waarde van ni. Je typt dus = en selecteert de eerste cel in de kolom ni. Druk op enter.

Stap 2: Je komt nu in de tweede cel van de kolom cni te staan. Deze cel is gelijk aan de som van de cel erboven en de waarde van ni op dezelfde rij. Zie foto

Stap 3: opnieuw kan je Excel de rest van het werk voor jou laten berekenen. Dit doe je door opnieuw cel 2 in de kolom cni te selecteren en deze naar beneden te slepen langs het groene vierkantje in de rechter hoek.

Je krijgt volgend resultaat:

Als laatste berekenen we cfi ook wel de cumulatieve relatieve frequentie

Stap : ga in de eerste cel staan van de kolom cfi

Stap 2: typ = en selecteer de eerste cel van de kolom cni

Stap 3: typ /

Stap 4: selecteer de cel met je totaal aantal waarden. Opnieuw zet je een $ voor de letter en een $ voor het getal.

Stap 5: klik op enter

Stap 6: selecteer terug de eerste cel en voer deze door. Excel berekent de rest van de kolom voor jou.

Je krijgt volgend resultaat.

Je frequentietabel is nu klaar.

Je kan weet wat deze frequenties betekenen, is het nuttig om de gegevens grafisch voor te stellen. Dit doe je in een histogram en ogief. Je kan onderaan kiezen voor het tablad histogram of ogief voor extra info over deze grafieken. Je vindt er ook een stappenplan en video om ze zelf te tekenen.

Werk je liever nog even verder je tabel af? Dan kan je doorklikken naar het volgende tablad "centrummaten in Excel". Je kan de grafieken alsnog op het einde van het onderzoek maken.

Inleiding

07-12-2019

Statistiek is overal rondom ons terug te vinden. Spotify gebruikt het om te tonen welke liedjes het meest beluisterd werden. Politici gebruiken statistische onderzoeken om wetten te maken. Economen gebruiken het om de beurzen te beschrijven. Ook wetenschappers gaan het gebruiken om uit hun onderzoek een besluit te nemen voor de hele bevolking,...

We werken bij ons onderzoek met continue gegevens. We gaan deze gegevens in intervallen verdelen die we klassen noemen. De lengte van zo'n interval noemen we de klassenbreedte. Meestal gebruiken we halfopen intervallen van de vorm [a,b[, [b,c[, ... [z-1 ,z[ van gelijke breedte. Het is de gewoonte de gegevens te verdelen in 8 tot 13 klassen.

Een frequentietabel is een tabel waarin alle klassen voorkomen samen met vier verschillende soorten frequenties. Jullie hebben de verschillende soorten frequenties al gezien maar we herhalen ze even kort: de (absolute) frequentie, de relatieve frequentie, de cumulatieve (absolute) frequentie en de cumulatieve relatieve frequentie.

Een histogram of kolommendiagram is de grafische weergave van de frequentieverdeling van in klassen gegroepeerde data, afkomstig uit een continue kansverdeling. Dit diagram toont kolommen met oppervlakte ter grootte van de (relatieve) frequenties opgericht boven de klassen.

In plaats van de frequenties kunnen we ook de cumulatieve frequenties uitzetten in rechthoeken.
Het ogief is een veelhoekige lijn die de rechterbovenhoeken van deze rechthoeken verbindt.
Je leest af hoe het aantal waarden toeneemt doorheen de verschillende klassen.

Centrummaten

13-10-2019

Een centrummaat geeft met één getal een indruk van de gegevens of de verdeling.

Je kan voor het berekenen van de spreidingsmaten gebruik maken van volgend stappenplan. Onderaan de pagina vind je ook nog twee instructievideo's.

Een boxplot is een manier om de spreidingsmaten grafisch voor te stellen

2019 Onderzoek NO2 | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin